Bilen redo för sommaren

Är bilen redo för sommaren?

AC

3 tips för en tryggare bilfärd

Äntligen sommar och tid att njuta av värme och sol! Kanske vankas det bilsemester, en tur ner till stranden eller bara en avslappnad hemester? Här är checklistan som gör bilen redo för sommarens alla utflykter.

Sommaren är en tid då vi ofta använder bilen mer än vanligt för att ta oss runt och få ut mesta möjliga av semestern. Det är därför särskilt viktigt att se över bilens hälsa och försäkra dig om att allt fungerar optimalt så att din kund inte stöter på patrull på färden. Här följer tre råd för en tryggare bilfärd i sommar:

AC

1. Hälsosam luft med ren AC

Att luftkonditioneringen är viktig för en bekväm bilresa är inte direkt en överraskning. Har du någon gång kört en längre sträcka i stekande sommarhetta, utan fungerande AC vet du vad vi menar… Men luftkonditioneringen har fler viktiga funktioner än att bara svalka eller värma. Den motverkar också att fukt och kondens samlas inne i kabinen, något som annars kan leda till försämrad sikt då det bildas imma på insidan av rutorna. Ännu en effekt av ihållande fukt i bilen är mögel, som innebär hälsorisker och kan medföra allergi och astmaliknande symptom.

Luftkonditioneringssystemet har ytterligare en viktig uppgift, nämligen att filtrera bort luftföroreningar såsom damm, pollen och skadligt sot från utomhusluften, innan det blåser in luften till kabinen via fläktarna i bilen. För att allt detta ska fungera effektivt måste AC:n vara ren.

Hygienisk rengöring med airco well®

Alla bilars luftkonditioneringssystem har två svaga punkter där smuts och skadliga mikroorganismer kan bildas och utvecklas – kåpan till pollenfiltret och förångaren. Pollenfiltret i bilens luftkonditionering ser till att den största mängden föroreningar inte når förångaren eller kommer in i bilen. Men att bara nöja sig med att regelbundet byta pollenfilter räcker inte. Eftersom en del av filtratet alltid fastnar runt omkring filtret måste du även rengöra området runt omkring för att förhindra att skadliga partiklar faller ner.

Airco well®:s hygieniska rengöringsprodukter består av två specialutvecklade preparat som effektivt rengör just områdena kring kåpan till pollenfiltret och förångaren.

Bild

996 Hygienisk rengöring för pollenfilterbox

 • Renar pollenfilterområdet och angränsande luftkanaler
 • Försenar ny uppkomst av mikroorganismer (till exempel svampsporer, bakterier)
 • Miljövänlig och skonsam
 • Intensiv rengöringsverkan genom optimal tillämpning

994 Hygienisk rengöring för förångare

 • Förbättrar luftkvaliteten i bilen
 • Snabb rengöring av föroreningar och avlagringar i förångaren
 • Avlägsnar biofilm som bildas av mikroorganismer (svampsporer, bakterier)
 • Tar bort obehagliga lukter orsakade av svampsporer och bakterier
 • Fri från allergiframkallande färgämnen och dofter
 • Skonsam för miljö och hälsa

Läs mer om hur rengöring av pollenfilter och förångare går till här.

Brake paste

2. Se över bromsarna

Visste du att bilens bromsar är känsliga för temperaturskiftningar? När sommaren kommer med värmen kan vissa delar av bromssystemet utsättas för ökat slitage. Särskilt om fordonet inte har körts mycket innan och bromsbeläggen har korroderat. Början av sommaren är därför den perfekta tiden på året att se över bromsarna på bilen.

TUNAP Human Technology® 913 Brake paste är en metallfri broms och monteringspasta som bland annat smörjer, skyddar från rost och förebygger friktionskorrosion. Perfekt vid gnisslande bromsar, för reparationer på skivor och trumbromsar, som monteringspasta för skruvförband i högtemperaturområdet, t.ex. på avgassystem eller för smörjning av glidpunkter på chassi, motor och transmission.

TUNAP Human Technology® 915 Cleaner är ett N-hexanfritt rengöringsmedel för underhåll, reparation och monteringsarbete. Avlägsnar damm, smuts, olja, fett, harts och korrosionsskydd, och är samtidigt skonsamt för användarens hälsa och miljön.

säker bilfärd

3. Rengör motorns injektorer

I en förbränningsmotor är vissa komponenter mer avgörande än andra. Injektorer är en av de allra viktigaste. Deras jobb innebär att förse cylindrarna i motorn med rätt bränsledos vid en exakt definierad tidpunkt. För att det ska fungera krävs bland annat regelbunden och grundlig rengöring. Injektorerna försämras särskilt av avlagringar av bränslets biokomponenter på insprutningsnålen. Fungerar inte injektorerna som de ska riskerar fordonet att inte förbränna jämnt på alla cylindrar och får i värsta fall problem att starta över huvud taget.

För att undvika en förstörd semesterresa ska injektorerna helst rengöras en gång per år med TUNAPS injektordirektrengöringsprodukter för diesel eller bensin.

 • Microflex 984 Injector Direct Protection ger effektivt skydd mot bränslerelaterade avlagringar på injektorerna. Tack vare sin innovativa ROA²-teknik bildas en molekylärt aktiv skyddsfilm som minimerar bränsleförbrukning och utsläpp. Lämplig för alla dieselbränslen och bio-dieselblandningar (från B5 till B100) och också idealisk för B7.
 • Microflex 989 Injector Direct Protection rengör injektorer från bränsleavlagringar med hjälp av ROA²-teknik. Bör användas vid varje inspektion för bättre prestanda och betydligt lägre avgasutsläpp. Bränslet har, när det tillsätts i bränsletanken påvisats uppfylla bränslenormen DIN EN 590.
 • Microflex 957 Engine interior Cleaner TÜV-testat, lösningsmedelsfritt rengöringsmedel på basis av högvärdig, lågviskos olja med kraftfulla verksamma rengöringsämnen. Rengöringsmedlet skyddar den nya motoroljan från förorening av rester från den gamla oljan.

Ta hand om bilen så undviker du och din kund onödiga problem i sommar.

Behöver du hjälp eller rådgivning? Vi står alltid redo.