Så ohälsosam är luften i bilen

Så (o)hälsosam är luften i bilen

AC

Varje dag får du och jag i oss cirka 200 gånger mer luft än mat i våra kroppar. En stor del av den andas vi in medan vi färdas i våra fordon. Men hur hälsosam är egentligen luften i bilen och hur kan du se till att kundens AC transporterar ut så ren och frisk luft som möjligt? Här är tipsen som varje mekaniker bör ha koll på.

Svenskar är ett hälsomedvetet folk. Vi går till gymmet, köper naturliga, giftfria hudvårdsprodukter och äter ekologiska råvaror som aldrig förr. Men visste du att det finns osynliga fiender som hotar vår hälsa, och att luften vi andas i våra hem, vår närmiljö och inte minst – i våra bilar, kan vara en av de värsta bovarna?


70 liter luft på 10 minuter

För att sätta det här med luft lite i perspektiv – varje dag får vår kropp som sagt i sig cirka 200 gånger mer luft än mat, och på så lite som tio minuters bilresa hinner vi andas in över 70 (!) liter luft som kommer in via luftkonditioneringssystemet. Att fråga sig hur ren den luften är borde alltså vara av stort intresse för alla passagerare och för dig som värnar om dina kunder.

Bakterier och svampar – är luftkonditioneringen skadlig?

Luftkonditionering i bilen har flera viktiga funktioner som gör bilresan både säkrare och bekvämare. Den svalkar under heta sommardagar och motverkar fukt och kondens året runt. Luften som kommer in utifrån filtreras genom luftkonditioneringssystemet, men vad många missar är att AC:n också kan vara en idealisk grogrund för bakterier, damm, kvalster, svampar och andra föroreningar som samlas i systemet.

Föroreningar i systemet leder till sämre luftkvalitet i bilen och kan orsaka hälsoproblem för dem som andas in det: förkylning, ont i halsen, influensaliknande symtom, andnöd, trötthet, illamående, irriterade luftvägar och ökade problem med allergier, såsom hösnuva och astma.

Är då luftkonditioneringen skadlig? Nej, tvärtom. Ett rent luftkonditioneringssystem filtrerar effektivt sot, damm, skadligt pollen och andra luftföroreningar från utomhusluften, innan det blåser in luften via fläktarna i bilen. Liksom all teknisk utrustning behöver luftkonditioneringssystemet därför rengöras och underhållas regelbundet.

Så ser du till att luften i bilen är hälsosam:

 • 1. Rengör interiören ofta
  Precis som du jämna mellanrum behöver städa hemma i huset, behöver ditt fordon också rengöras regelbundet för att få bort damm och bakterier.
 • 2. Byt ut kupéluftfiltret
  Minst en gång om året behöver du byta kupéfiltret för att minska föroreningar som kommer utifrån, in i kupén.
 • 3. Rengör luftkonditioneringssystemet
  För att undvika att smuts, svampar och bakterier sprids i luften, behöver du regelbundet rengöra luftkonditioneringen och dess komponenter.
airco well

Hygienisk rengöring med airco well®

Airco well®:s hygieniska rengöringsprodukter rensar effektivt bort osynliga bakterier, groddar och svampar i luftkonditioneringssystemet, helt utan desinfektionsmedel eller allergiutlösande doftämnen.

Rengöringen består av två specialutvecklade preparat som effektivt rengör just de områden i luftkonditioneringssystemet där smuts och skadliga mikroorganismer samlas och utvecklas – på förångaren och kåpan till pollenfiltret.

996 Hygienisk rengöring för pollenfilterbox

 • Renar pollenfilterområdet och angränsande luftkanaler
 • Försenar ny uppkomst av mikroorganismer (till exempel svampar, bakterier)
 • Miljövänlig och skonsam
 • Intensiv rengöringsverkan genom optimal tillämpning

994 Hygienisk rengöring för förångare

 • Förbättrar luftkvaliteten i bilen
 • Snabb rengöring av föroreningar och avlagringar i evaporatorn
 • Avlägsnar biofilm som bildas av mikroorganismer (svampar, bakterier)
 • Tar bort obehagliga lukter orsakade av svampar och bakterier
 • Fri från allergiframkallande färgämnen och dofter
 • Skonsam för miljö och hälsa
 • Läs mer om hur rengöring av pollenfilter och förångare går till här

Smidigt att ordna vid årskontrollen

Varje modern bilverkstad som värnar om bilistens hälsa erbjuder rengöring av luftkonditionering. En mätning går på bara några minuter och en rengöring med Airco well®:s hygieniska rengöringsprodukter tar knappt en halvtimme, så rekommendera din kund att passa på att kontrollera och rengöra luftkonditioneringen under den årliga servicekontrollen.

Nyfiken på vilka intjäningsmöjligheter din verkstad har på airco well?